Home / Wat is backpacken / Wat is backpackenWat is backpacken

Wat is backpacken

Backpacken is een voordelige en avontuurlijke manier om een land echt te verkennen. Bij het strand blijven luieren, of bij het zwembad van het hotel kan iedereen altijd, maar dan krijg je weinig mee van de werkelijke cultuur. Backpacken is werkelijk voor iedereen haalbaar, het is niet alleen voor jonge mensen voorbehouden, integendeel. Iedereen kan op reis. Je kunt het zo comfortabel en overzichtelijk maken als je maar wilt.

Het principe van backpacken is het rondtrekken op je eigen wijze, dus met elk mogelijk vervoer, op je eigen tempo, naar de plaatsen die je wilt zien. Backpacken kan in een (groot) land of in verschillende landen, een geheel werelddeel, of een gedeelte, zoals Zuid-oost Azie. Het is belangrijk om vooraf te bepalen waar je naartoe wilt reizen, in welk seizoen, of er voor het desbetreffende land een visum nodig is, net als de inentingen. Pas je garderobe aan de temperatuur van het land in die periode.

ordeligste manier om naar de landen of het werelddeel te gaan, vergelijk de vliegtickets. Een andere mogelijkheid is om de vlucht terug vanuit een andere stad of zelfs ander land te maken.

Begin dus ergens in het land, meestal in de hoofdstad en boek de overnaching(en) voor de eerste nacht(en) vooraf. Vaak is het zelfs beter om de rest van de overnachtingen ter plaatse te regelen. Zo heb je de vrijheid om te gaan waar je wilt, door te reizen als het beter uitkomt of juist een extra nachtje eraan vast te knopen.

Zo kun je niet alleen voor de beste en voordeligste communicatie kiezen, ook krijg je meer contact met de plaatselijke bevolking.

Dan de manier van reizen. In westerse landen, zoals Amerika, Australie of Nieuw-Zeeland kun je prima een auto, busje of camper huren. In de laatstgenoemde heb je uiteraard gelijk de mogelijkheid tot overnachten. Kamperen is in een aantal landen ook mogelijk en

Verder zijn er airbnb’s, guesthouses, motels, hotels van uitermate goedkoop tot heel duur uiteraard en nog veel meer mogelijkheden. Voor wie echt voordelig wil, er zijn hostels met meerdere op een kamer beschikbaar. Wil je zelf koken? Dat kan ook bij bepaalde accommodaties, dus let goed op. Per land kunnen de prijzen enorm verschillen, verdiep je vooraf daar goed in!

In bepaalde Afrikaanse of Aziatische landen is het af te raden om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Veel onveiligheid en ongelukken.

Voor de liefhebbers zijn er soms motoren, scooters en fietsen te huur. Er zijn zelfs mensen die lopend gaan backpacken.

Veel landen, ook de arme, hebben een prima infrastructuur waar je gebruik kunt maken van de trein. Is de trein langzaam of onveilig? In een land als India is de bus meer aan te bevelen, terwijl je in Japan de beste en snelste mogelijkheid hebt met de trein.

In grote landen, zoals de laatstgenoemde of bijv Australie, is het zelfs mogelijk om voordelig een binnenvlucht te boeken. Voor de backpackers met haast!

Bereken vooraf hoeveel je per dag ongeveer kwijt bent aan voeding, vervoer en overnachting, zodat je overzicht houdt.

Dan nog het volgende: de bagage. Bedenk vooraf goed wat je wel en niet nodig hebt. Stevige waterdichte schoenen zijn sowieso een must, net als luchtige kleding en bovendien warme. Zelfs in tropische landen zijn er koudere periodes. Voor wie gaat klimmen moet daar zeker rekening mee houden.

Een EHBO pakketje, regenkleding, hoofdbedekking, medicatie etc. zijn basisartikelen voor de uitrusting van de backpacker.

Zo kun je gaan backpacken en ga voor het maximale resultaat van je onvergetelijke reis.