Home / wat meenemen / Backpacken, wat meenemenBackpacken, wat meenemen

Backpacken, wat meenemen

Beginnen bij het begin, dit geldt zeker voor backpacken! Uw bestemming(en) bepaalt mede wat wel en niet moet worden meegenomen. Onze aanbevelingen gelden voor de hele reis, voor de persoon van top tot teen, van hoofdbedekking tot rugzak en schoenen, maar vooral ook de inhoud!

Backpacken kan werkelijk overal, daarom moet er ook aan van alles gedacht worden. Van warmte tot kou, slapen en lopen, zwemmen en varen, medicatie en hygiene. Uiteraard zijn de reispapieren, een paspoort dat nog geruime tijd geldig is, de ticket(s) en de visa het belangrijkst. Zorg ook voor een goede, waterdichte en veilige opbergplaats, zoals een ‘moneybelt’. Mochten er inentingen nodig zijn, haal die dan op het juiste moment. Medicatie die altijd belangrijk is om bij je te hebben: diarree remmers, pijnstillers, middelen tegen muggen, zalf voor jeuk/insectenbeten en eventueel medicijnen tegen obstipatie.

Dan de tas/koffer of trolley. Voor veel backpackers is een rugzak gebruikelijk. Indien deze het juiste aantal liters bevat, de banden goed worden afgesteld, zowel de schouder- borst- en heupband, de zak zelf licht is, waterdicht is of een waterdichte hoes heeft en bij veel uitsteeksels een hoes voor in het bagageruim van het vliegtuig. Let ook op of de tas tegen je rug aan een goede ventilatie heeft, dit kan een geirriteerde zweetrug voorkomen.

Een koffer/trolley of tas op wieltjes is ook mogelijk. Het ligt eraan of je eigen vervoer hebt (dan is dit een optie), of met de trein/bus gaat, in dat geval is een rugzak weer aan te bevelen.

De schoenen; waterdicht, ventilerend en vooral uitermate stevig rondom de voeten en hielen.

Sportschoenen beschermen niet tegen gladheid, lage schoenen niet tegen het water. Voor de hitte zijn wandelsandalen het allerbeste. Een paar fijne schoenen (nette open schoentjes of mooie sandalen) zijn eventueel ook nog een optie. Desondanks, je gaat niet backpacken om sjieke gelegenheden te bezoeken

Mocht de nood aan de man komen, in veel landen zijn voordelig artikelen te verkrijgen. In bepaalde Aziatische landen is alles zo voordelig, dat het bijna de moeite niet loont om shampoo, doucheschuim en andere toiletartikelen in te pakken.

Kleding: landen en klimaten zijn veelzijdig. Ga je noordelijke of hogere delen bezoeken moeten zorgen voor warme kleding. Een fleece vest, t-shirt met lange mouwen, een lange broek uiteraard etc. Bedenk dat dikkere kleding meer ruimte inneemt en je het zelfde effect creeert met laagjes over elkaar heen. Zorg daarom voor dunne spullen, voor een jack en eventueel een windjack.

Echte zomerkleding is vrijwel altijd nodig, omdat de meeste mensen kiezen voor een warme en zonnige bestemming. Luchtig en sportief, maar bedenk wel dat je bij sommige bezienswaardigheden (zoals kerken, tempels) bedekkende kleding moet hebben. Zeker bij een zonnige bestemming is een hoofddeksel belangrijk. Bovendien kan bedekkende kleding ook beschermen tegen de zon.

Er zijn altijd overal mooie stranden, meren of rivieren waarin je verfrissing of verwarming (in natuurlijk ontstane warmte bronnen) kunt zoeken. Neem daarom altijd overal badkleding mee naartoe.

Een poncho is bijzonder klein verpakt, weegt bijna niets en is eenvoudig tevoorschijn te halen. Zo blijf je lekker droog. Voor landen waar veel wind is, zorg voor een regenjack, een poncho waait teveel op.

Zo kun je optimaal gaan voor je backpackreis!