Home / Backpacken kleding / Backpacken kledingBackpacken kleding

Backpacken kleding

‘Ik ga op reis en ik neem mee’, wie kent dit spel niet? Van spel naar werkelijkheid als het gaat om de kleding die je meeneemt naar je backpack bestemming of zelfs meerdere bestemmingen. Uiteraard neem je kleding mee, maar wellicht vraag je je af, welke, hoeveel en vooral waarvoor precies.

In ieder geval, zorg dat de kledingstukken goed op elkaar zijn afgestemd. Hoe meer je kunt combineren hoe beter, zo hoeft je relatief maar weinig mee te nemen en kun je veel combineren.

In eerste instantie hangen je keuzes af als het gaat om naar welke land(en) je reist en in welk seizoen. Controleer welke temperatuur er is in de periode dat je gaat reizen. Ook in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland is het winter, maar wel als het bij ons zomer is. Bepaalde landen hebben uiteraard regenseizoenen, in andere landen wisselen droge en regen momenten elkaar af, soms zelfs op een dag.

Ga je naar een warm land maar wil je wel hogere gebieden bezoeken? Ook dan moet je tevens warme kleding inpakken. In grote landen kan er zelfs sprake zijn van verschillende klimaten, in het noorden kan de temperatuur kan een stuk koeler zijn dan in het zuiden.

Warmte en isolatie kun je zelfs al hebben met dunne fleece kledingstukken.

Dik en zwaar hoeft helemaal niet nodig te zijn om altijd een warm kledingstuk bij de hand te hebben. Laagjes kleding kunnen hier eveneens voor zorgen, nogmaals, stem het op elkaar af. Een dun windjack kan tevens een heel goed middel zijn om je tegen de koude wind te beschermen.

Voor wie naar een tropisch of warm land gaat, of een land in de zomer, dan is uiteraard altijd lichte en luchtige kleding aan te bevelen. Waar je wel aan moet denken, zeker bij bepaalde bezienswaardigheden (kerken, tempels of andere religieuze bouwwerken), soms bedekkende kleding moet hebben. Neem daarom altijd een lange broek mee en/of een rok, bovendien een bloes of t-shirt met lange mouwen. Dit kan trouwens eveneens helpen bij de bescherming tegen de zon. De echte tropische warme landen, daar is een hoofddeksel geen overbodige luxe.

Badkleding is eigenlijk altijd een must. Veel landen hebben mooie stranden, andere landen weer meren, rivieren of beekjes. Er zijn landen waarin je in de natuurlijke warmwater bronnen kunt baden of zelfs watervallen.

Het is natuurlijk heel afhankelijk van het land/de landen waar je gaat of je ook nette kleding nodig hebt. Het ligt er ook aan hoe je gaat backpacken, luxe, budget of er tussenin. In veel landen kun je er gewoon casual bijlopen, maar niet altijd en overal. Laat je vooraf goed informeren over de gewoonten.

Neem altijd en overal regenkleding mee naartoe! Dat wil zeggen, waterdichte schoenen en een poncho. De laatstgenoemde is een reuze handig middel om altijd beschermd te zijn. Is een bepaald land kouder en waait het er ook meer? Doe dan gewoon een regenjack aan, een poncho is dan niet voldoende en waait dan ook op.

Last but not least: schoenen. Hoe warm een land ook is, waterdichte wandelschoenen zijn onmisbaar voor elke backpacker. Voor de warme landen: neem ook wandelsandalen mee. Slippers en eventueel waterschoenen voor de badplaatsen en/of elegante schoenen voor bepaalde gelegenheden.

Wijs op reis, zo doe je dat! Met de juiste garderobe haal je het beste uit je backpackreis!