Home / Backpacken / Alleen backpackenAlleen backpacken

Alleen backpacken

Backpacken is altijd een avontuurlijke en vrije manier van reizen. Alleen reizen geeft nog meer vrijheid en vaak nog avontuurlijker. Hoewel in sommige landen alleen reizen is af te raden vanwege de veiligheid, soms geldt dit slechts voor vrouwen alleen, kan het toch een prima ervaring worden.

De voordelen van alleen reizen zijn o.a. de vrijheid, rust en de mogelijkheid om mensen te ontmoeten, de nadelenen kunnen zijn dat alleen reizen relatief duurder is, mocht je in bepaalde situaties in moeilijkheden raken heb je niemand om je te steunen. Maar wie goed voorbereid op pad gaat, kanb

Daarom, bezint eer ge begint. Orienteer je op het land of het werelddeel waar je wilt gaan backpacken. Laat je goed informeren over de cultuur, de taal en de criminaliteit. In veel westerse landen is het mogelijk om alleen te backpacken, zoals Amerika, Canada, Australie en eventueel Nieuw-Zeeland. Alleen kamperen, zeker voor vrouwen, is af te raden. Ook Europese landen kan het, hoewel het in het zuiden toch voor vrouwen in het algemeen lastiger wordt.

Zuid-Afrika kan voor mannen wel, maar voor vrouwen alleen is het niet aan te bevelen. Andere Afrikaanse landen, het ligt eraan welke ze zijn en wat de cultuur is. Dit geldt tevens voor Aziatische landen. Japan kan waarschijnlijk wel, Thailand is voor vrouwen alleen minder aan te bevelen.

Als je alleen gaat, maak dan gebruik van airbnb, hostels of guesthouses met slaapzalen of een kamer alleen, liefst met eigen sanitair.

De klassieke opmerking moet hier worden gemaakt: ‘niet met vreemde mensen meegaan’. Dit klopt helemaal, altijd en overal. Houd je persoonlijke spullen bij je, zorg dat je mobiele telefoon altijd voldoende is opgeladen, water en wat voedsel altijd bij de hand.

Wil je bepaalde gebieden met gevaarlijke dieren of plekken toch zien?

Ga dan mee met een georganiseerde excursie. Dit geldt ook voor hogere bergen, wie naar uitkijkpunten wil of de hoogte ingaan, ga met professionele begeleiding. Ga niet alleen ergens zwemmen of varen (zoals raften). Maak geen selfies vlakbij een afgrond of gevaarlijk water op de achtergrond, voor je het weet val je achterover.

In een aantal landen is eigen vervoer een prima mogelijkheid, juist voor hen die alleen gaan, maar soms is het ook raadzaam om op de trein of bus te stappen. Wel zo gemakkelijk en veilig.

Zorg voor een goed tasje, om je nek, op je heupen of een moneybelt, over je middel. Zo blijven je reisdocumenten, geld en bankpassen veilig bewaard. Je eigen EHBO doos geeft ook een veilig gevoel, zo kun je altijd wonden of andere onaangenaamheden verzorgen

Zorg voor een hoofddeksel, goed schoeisel, regenkleding en houdt altijd contact met de bewoonde wereld en het thuisfront.

Geniet van je onvergetelijke reis en je hebt boeiende verhalen voor de achterblijvers!